-
Pastörizatör
Pastörizasyon; sütte yer alan ve insan sağlığı için zararlı olan patojenik organizmaların aktivitelerinin sonlandırılması amacıyla uyulanan bir işlemdir. Sütün üretime başlamadan hemen önce belirli bir sıcaklığa kadar ısıtılması ve bu sıcaklıkta belirli bir süre tutularak tekrar sütün işleneceği ürün tipine göre ön görülen fermentasyon sıcaklığına soğutularak prosese hazır hale getirilmesi işlemidir.
Süt Isıtma Tankı
Süt geleneksel ve modern olmak üzere iki farklı yöntemle ısıtılarak pastörize edilmektedir. Modern yöntemde Sp Makina Plakalı Pastörizatör sistemleri kullanılmaktadır. Bütün süreç bir otomasyon dahilinde ilerlemekte olup, belirli bir kapasite dahilinde sürekli bir çiğ süt girişi vardır.
Krema Seperatörü
Krema seperatörü; üretim öncesi hammadde olarak prosese dahil edilen sütün standardizasyonu amacıyla uygulanan bir işlemdir. Yüksek devir (7000-7500 rpm) santrifüj uygulamasıyla süt yağının tamamen ( daha sonra arzu edilen oranda tekrar yağsız süte ilave edilmek üzere) veya kısmen sütten ayrılması amaçlanmaktadır. Böylelikle üretime alınan sütlerin farklı yağ oranlarına sahip olması, dolayısıyla farklı kalitede üretim yapılmasının önüne geçilmektedir.
Homojenizatör
Homojenizasyon işlemi ile; son üründe oluşabilecek yapı ve tat farklılıklarını ortadan kaldırmak, tamamen standart kalitede homojen bir ürün elde etmek, pistonlar aracılığıyla uygun yüksek basınç ile süt yağlarının boyutunu küçülterek, süt içerisinde homojen bir şekilde dağılması amaçlanmaktadır.
Deoderizatör
Çiğ sütünüzün tat,aroma,koku gibi duyusal özelllklerinin iyi olması, elde edeceğiniz üründe de aynı kaliteyi yakalamanızın birincil etmenidir. Sütün elde edildiği hayvanın tüketmiş olduğu yemin içeriği, içtiği suyun pH değeri, bulunduğu ortamın koşulları, mevsimsel etkiler gibi bir çok faktörün etkisiyle, sütün doğal yapısında belirli oranlarda değişim gösteren koku ve aroma bileşenleri zaman zaman son üründe kusurlara neden olabilmektedir. Bazen bu kusurlar ürün iadesi ile sonuçlanabilmekte, ürün kalitesi açısından olduğu gibi ekonomik olarak da istenmeyen sonuçlar doğurabilmektedir.