Süt endüstrisi, dünya genelinde gıda sektörünün önemli bir parçasını oluşturur. Bu endüstri, sütün sağlıklı ve hijyenik bir şekilde toplanması, işlenmesi ve son tüketicilere ulaştırılmasını sağlar. Sütün verimli bir şekilde toplanması, kalitesinin korunması ve ölçümü için kullanılan ekipmanlar, bu sektörün temel taşlarıdır.
Süt Tankları
Sütün çiftlikten toplandığı ilk aşama, süt tanklarıdır. Bu tanklar, sütün doğru bir şekilde depolanmasını sağlar. Modern süt tankları, hijyenik standartlara uygun olarak tasarlanmış olup, sütün sıcaklığını düzenler ve mikrobiyal kirliliği önler.
Süt Soğutma Tankları
Süt, toplandığı an itibarıyla hemen soğutulmalıdır. Süt soğutma tankları, sütün hızla soğutulup saklanmasını sağlar. Bu tanklar, enerji verimliliği ve süt kalitesi göz önünde bulundurularak tasarlanır.
Süt Pompaları
Sütün tanklardan işleme tesislerine taşınmasında süt pompaları kritik bir rol oynar. Hijyenik ve dayanıklı süt pompaları, sütün sağlıklı bir şekilde taşınmasını sağlar.
-
Süt Alım Kantarı
Süt alım noktasında sütün Litre ve/veya Kg cinsinden miktarı ölçmeyi amaçlayan sistemlerdir. Saatlik süt giriş kapasitesine göre farklı tank ebatları tercih edilmektedir. Aynı zamanda süt nakil tankeri ile süt depolama tankı arasında bir nevi balans tankı görevi de görmektedir.
Hat Filtre
Sp Makina Hat Filtreler; sütün akış halinde olduğu boru hattına entegre edilerek, gözle görülebilen ve kirlilik etmeni olarak kabul edilen maddelerin kabaca filtrasyonunu amaçlayan ünitelerdir.
Mikrofiltre
Çiğ sütün bakteri yükünü azaltmak için farklı yöntemler uygulanmaktadır. Bunlardan en yaygın olarak tercih edilen yöntem ısıl işlem uygulamasıdır (Pastörizasyon, Termizasyon, Sterilizasyon v.b). Enerji tasarrufu ve sütün doğasında yer alan yararlı bakteriler ve diğer yararlı bileşenlerin mağruz kalması muhtemel olduğu etkileri ortadan kaldırmak amacıyla alternatif metodlara yönelim sonucu membran proses teknolojisi ön plana çıkmıştır.
Klarifikatör
Klarifikatörler, krema seperatörlerinde olduğu gibi santrifüj prensibiyle çalışan ve sütün ön temizlemesini amaçlayn sistemlerdir. Santrifüj Seperatöre beslenen süt diskler arasında hareket ederken, sütten daha yüksek yoğunluğa sahip olan lökositler, epitel hücreler ve diğer bütün kirlilik etmeni olarak görülen yabancı maddeler otomatik veya manuel olarak dışarıya atılır.
Termizasyon Sistemi
Sütün üretime alınacağı ana kadar mikrobiyal aktivitenin mümkün olduğunca düşük tutularak bakteri yükünün azaltılması amacıyla soğuk zincir uygulaması bir çok ülkenin tebliğlerinde yer almaktadır. Böylelikle süt ve sütten elde edilen ürünler tüketime daha uygun hale getirilirken, üretim randımanında da artış sağlayarak işletmeye ekonomik yönden de katkısı olmaktadır.
Süt Soğutma Eşanjörü
Plakalı eşanjörler; aynı plakanın iki farklı yüzeyinde, iki farklı sıcaklığa sahip sıvının akış halinde ilerlediği ve daha yüksek sıcaklıkta olanın soğutulması veya daha düşük sıcaklıkta olan akışkanın ısıtılması amacıyla tasarlanan ekipmanlardır.
Depolama Tankları
Sp Makina Depolama Tankları; işletmeye ulaşan sütlerin, üretime dahil olacağı zamana kadar güvenli bir şekilde soğuk şartlarda ve çevresel etkilerden uzak olarak depolanmasını amaçlayan izole tanklardır.
Soğutma Tankları
Sp Makina Soğutma Tankları; süt toplama merkezlerinde veya küçük ölçekli işletmelerin süt alım ünitelerinde tercih edilen ünitelerdir. Sütün sağımından itibaren üretime alınacağı ana kadar soğuk zincirde muhafaza edilmesi, mikrobiyal gelişimin önlenmesi ve son üründe arzu edilen kalitenin eldesi açısından son derece kritik bir noktadır.
Süt Alım Ünitesi
Sp Makina Tam Otomatik Süt Alım Ünitesi ile; İşletmeye ulaşan sütlerin kaydının düzenli ve güvenli bir şekilde yapılırken, depolama öncesi sütün belirli oranda temizlenerek soğutulması, degazör aracılığıyla belirli oranda hava kabarcıklarından ve istenmeyen kokulardan arındırılması amaçlanmaktadır.